HELENA I MARTA BIRAJU ZA VAS: OPČINJENA MJESECOM

Moonstruck, 1987.

Moonstruck, 1987. Norman Jewison, 103 min. US
Scenarij:
John Patrick Shanley
Uloge: Cher, Nicolas Cage, Olympia Dukakis, Danny Aiello
   Loretta Castorini ima 37 godina, radi kao knjigovođa i živi s roditeljima. Udovica je, muž je nastradao u nesreći samo dvije godine nakon vjenčanja. Johnny Cammareri stari je momak, nije baš privlačan ni strastven, ali zaprosi Lorettu jer mu se sviđa i jer se brine o njemu. Loretta je praznovjerna i natjera ga da je zaprosi kako treba, klečeći i s prstenom, jer ne želi da joj se ponovi loša sreća koju je imala prvi put.
   Vjeruje da je njezin prvi brak loše završio zato što se nije udala kako treba, u crkvi, u vjenčanici, uz očevu pratnju. Njezin otac Cosmo ne odobrava udaju jer mu se ne sviđa Johnny i jer je i sam praznovjeran, pa vjeruje da Loretta ne može imati sreće u braku, a Lorettina majka Rose je zadovoljna jer Loretta nije zaljubljena. Vjenčanje je dogovoreno, ali Johnny prije toga mora otputovati u Palermo, jer mu je majka na umoru.
   Lorettu zamoli da u međuvremenu poronađe njegovog mlađeg brata Ronnyja, s kojim je već pet godina u zavadi, i pozove ga na vjenčanje. Za razliku od Johnnyja, Ronny je strastven i temperamentan, ali i nesretan mladić, jer je u nezgodi izgubio šaku. Za nezgodu krivi brata i zato s njim ne razgovara. Iako grub i nezgodnog ponašanja, ili možda upravo zbog toga, Ronny kod Lorette budi osjećaje koje Johnny nikad nije...
   "Opčinjena Mjesecom" i danas je uzor određenom tipu romantičnih komedija: snažno etnički obojenih priča o "običnim ljudima". Godine 1988. bio je jedan od najnagrađivanijih filmova s dvadesetak osvojenih uglednih nagrada. Cher, Olympia Dukakis i scenarist John Patrick Shanley osvojili su Oscare, a za Oscara je bio nominiran i kao najbolji film te za režiju.
   Veliki mali film „Opčinjena mjesecom“, sa Cher i Cageom u glavnim ulogama. E... to ja nazivam odom obiteljskoj slozi i ljubavi! (Ivana Rab Guljaš, glas.hr)
https://www.imdb.com/title/tt0093565/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA