GUSLAČ NA KROVU

Fiddler on the Roof, 1971.

   U sklopu projekta "Aktiviraj se i kreni" organiziraju se besplatne filmske projekcije u splitskoj Urbanoj anglomeraciji. S klasičnim programom najprije se gostovalo u Solinu, zatim u Klisu, pa preko Kaštela natrag u Solin. Slijedile su dvije projekcije u ljetnom kinu Bačvice, a od listopada, zadnje dvije srijede rezervirane su za ovaj program u Kinoteci Zlatna vrata
AKTIVIRAJ SE I KRENI
Fiddler on the Roof, 1971. Norman Jewison, 179 min. US
Scenarij:
Arnold Perl i Joseph Stein prema istoimenom broadwayskom mjuziklu (produciran prema kratkim pričama Sholoma Aleichema)
Uloge: Topol, Norma Crane, Leonard Frey
   Američki mjuzikl koji je većim dijelom sniman u Hrvatsko, temelji se na prozi židovskog pisca Sholema Aleichema (pseudonim koji znači “mir s vama”), koji u svojim radovima opisuje malog židovskog čovjeka iz ruske provincije, te s velikom dozom humora opisuje teškoće kojima je opterećen i njegovu vjeru u bolje.
   Najgledaniji film te godine u američkim kinima, osvojio je 3 Oskara (za fotografiju, zvuk i glazbu)  te Zlatni globus za najbolji mjuzikl ili komediju.
   U doba nastanka „Guslač na krovu“ se isticao nesvakidašnjim redateljskim pristupom (protagonist se obraća publici), te fotografijom i scenografijom kojom su dominirali sivi tonovi za razliku od istoimene, raskošne kazališne produkcije, inspirirane slikama francuskog slikara Marca Chagalla. Jewisonov film je snimljen je u londonskim studijima Pinewood, ali glavni eksterijeri snimljeni su na lokacijama u Hrvatskoj. Snimalo se u Maloj Gorici - mjestu nedaleko Petrinje, Lekeniku, Krašiću, šumi kod Daruvara i u Zagrebu. (hfs.com)
   Jewison je od materijala snimio onoliko dobar film koliko se može napraviti. (Roger Ebert / Chicago Sun Times)
   Film je urađen ne samo s takvom umjetnošću, već i s takvom očitom ljubavlju, odanošću, integritetom i visokom težnjom da je gledanje pravo zadovoljstvo. (Charles Champlin / Los Angeles Times)
   Dirljivo, izuzetno snažno emocionalno iskustvo. (Gary Arnold / Washington Post)

https://www.imdb.com/title/tt0067093/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA