GROFICA IZ HONG KONGA

A Countess from Hong Kong, 1967.

SOPHIA LOREN 20.9.1934.
A Countess from Hong Kong, 1967. Charlie Chaplin, 120 min. UK
Scenarij
: Charlie Chaplin
Uloge: Marlon Brando, Sophia Loren, Sydney Chaplin
   Bogati američki diplomat, Ogden Mears putuje iz Hong Konga na Havaje gdje ga čeka supruga Martha. Za vrijeme ukrcaja putnika na brod u Hong Kongu, u Mearsovu se kabinu uvuče osiromašena ruska grofica Natascha, koja je zbog revolucije bila prisiljena napustiti svoj dom, i završila u Hong Kongu. Umorna i nezadovoljna poslom povremene plesačice u ljigavom baru, Natascha se odlučila na bijeg. Kada Mears shvati da ima uljeza u sobi, Martha ga preklinje da joj pomogne emigrirati u SAD, no kad Mears odbije, Natascha mu zaprijeti kako će sve otkriti njegovoj ženi Marthi. Mears joj dopušta da dijele kabinu, dok ne smisli dobar plan kako je se riješiti...
   Chaplinov podcijenjen, ali naposljetku divan posljednji film. (Jeffrey M. Anderson / Combustible Celluloid)
   I sekvenca brodskog bala i klimaktička scena (obje uključuju ples) su čisto blaženstvo, a Chaplinovo rukovanje širokim formatom i bojom iznenađujuće je sigurno. (Ken Hanke / Mountain Xpress)
   Čitao sam da ovo nije samo jedan od Chaplinovih najgorih filmova, nego i jedan od Brandovih najgorih. Ali uopće nije loš. Ima nekoliko vrlo smiješnih trenutaka na početku, a Brando savršeno igra ulogu nabrijanog političara. Jedini razlog zbog kojeg ljudi misle da je pogrešno odabran je taj što očekuju Stanleyja Kowalskog. Čak je i Jack Nicholson ovaj film izdvojio kao jednu od najboljih Brandovih izvedbi. Ipak, film zapravo pripada Sophiji Loren (inače podcijenjenoj glumici) koja je istinski srceparajuća. Dodajte tome nevjerojatnu glazbenu partituru. U to su ga vrijeme kritičari osuđivali da je zastario, ali sada se ne čini ništa zastarjelijim od bilo kojeg drugog filma koji dolazi iz istog razdoblja. (Tashtago / imdb)

https://www.imdb.com/title/tt0061523/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_A%2520Countess%2520from%2520Hong%2520Kong

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA