GIULIETTA I DUHOVI

Giulietta degli spiriti, 1965.

PROPUŠTENI FELLINI:
Giulietta degli spiriti, 1965. 132 min.
Scenarij:
Federico Fellini, Tullio Pinelli, Ennio Flaiano, Brunello Rondi
Uloge: Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu
   Iako na prvi pogled ima sve, muža, kuću uz more i novčanu stabilnost, Giulietta nije nimalo sretna. Majka i sestre je zasjenjuju, a suprug je zanemaruje i vara. Sve to je odvodi u svijet mašte, tj. u nemogućnost da pronađe samu sebe.
   Fellinijev prvi film u boji, naglašavajući njome fantastičnost i oniričnost opsesija glavne junakinje, željne proniknuti u izvornost vlastitog bića. Godine 1965. Prikazan je u konkurenciji festivala u Veneciji, godinu kasnije nagrađen Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja te 1967. nominiran za dva Oscara.
   Ono što je mogla biti gola priča, po unutarnjim crtama, postaje u Fellinijevim rukama fantazmagorija oblika i boja koja objektivizira misli, sjećanja, snove i vizije karaktera. (Leo Pestelli / La Stampa)
   Ovo je vrhunsko kino... Kreće se slobodno i značajno u vremenu i prostoru, u mašti i sjećanju. (Gordon Gow / Films and Filming)
   Zahvaljujući boji koja naglašava simboličko i antinaturalističko istraživanje, Fellini više ne sputava svoje maštovite instinkte. Od svih putovanja u sjećanja koje je napravio tijekom svoje karijere, ovo je jedino koje pokušava istražiti svijet ženskog protagonista. (Gian Piero Brunetta / 100 godina talijanske kinematografije)
   Zanimljiv i zbunjujući, intrigantan film. (Kim Newman / Empire Magazine)

https://www.imdb.com/title/tt0059229/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA