FRANCUSKA VEZA

The French Connection, 1972.

50-GODIŠNJACI: JESU LI DOBRO OSTARJELI?
The French Connection, 1972. William Friedkin, 104 min. US
Scenarij:
Ernest Tidyman
Uloge: Gene Hackman, Roy Schieder, Fernando Rey, Tony Lo Bianco, Marcel Bozzuffi
   Priča prati dva newyorška detektiva koji pokušavaju zaustaviti pošiljku heroina iz Francuske i uhvatiti glavnog uvoznika heroina za Sjevernu Ameriku. Osim zanimljivog kontrasta rasističkog, alkoholičarskog detektiva "Popeya" Doylea i uglađenog, gospodskog dilera Garniera, film je najpoznatiji po automobilskoj jurnjavi. Ono što je manje poznato jest da je film ekranizacija non fiction knjige Robin Moorea, o stvarnoj francuskoj vezi. Heroin je iz Turske preko Francuske dolazio u SAD-e još od 30-ih godina.
   Jedan od utjecajnijih filmova policijske tematike, izvrsni je kriminalistički film nagrađen s 5 Oscara (uključujući i onaj za najbolji film), te 3 Zlatna Globusa.
   Zapravo vrlo dobar unatoč tome što se sastoji od klišeja kao što su policajci i lopovi, jurnjave i puno pucanja. (Roger Greenspun / New York Times)
   Hrabar, bezobrazan triler, daleko superiorniji od bilo kojeg filma slične tematike. (Gene Siskel / Chicago Tribune)
   Uz intrigantan zaplet i zanimljive protagoniste, djelo se posebice izdvaja sustavnim provođenjem dokumentarističkog stila koji se uglavnom temelji na čestoj uporabi kamere iz ruke, ali i skrivene kamere na neosiguranim njujorškim ulicama te zuma. Stoga se film može tumačiti i kao dojmljiv dokument propadanja New Yorka početkom 1970-ih. Djelo je pamtljivo i po jednoj od najspektakularnijih automobilskih potjera u povijesti filma. (M. Sablić / HFL)

https://www.imdb.com/title/tt0067116/?ref_=fn_al_tt_1

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - SPECIJALISTIČKI PROGRAM

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 6. do 10. studenoga (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 3.studenoga, 2023.