FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI: NEDJELJA

Nedjelja, 1968./69.

Nedjelja, 1968./69., 95 min.
Scenarij:
Lordan Zafranović, Živko Jelčić (prema ideji Ranka Kursara)
Uloge: Goran Marković, Dragomir Čumić, Martin Crvelin, Gordan Pičuljan, Nada Abrus, Relja Bašić, Antun Nalis, Mia Oremović, Olga Pivac, Ante Dumančić
   Split, nedjelja. Nakon jutarnjeg seksualnog odnosa s djevojkom, mladić se pridružuje trojici svojih prijatelja i oni čitavog dana lutaju od jedne do druge gradske točke, od jedne do druge (pomaknute) situacije, sve dok naposljetku ne otmu gradski autobus i sukobe se s milicajcem koji je pokušao intervenirati.
   Kao ideja za prvi cjelovečernji film Zafranoviću je poslužio njegov kratki film „Nedjelja“ iz 1961. godine. „Nedjelja“ je ujedno i njegov diplomski rad u klasi prof. Elmera Klosa na FAMU (Prag)...
   (asistent scenografije bio je Pave Dulčić)
   „Nedjelju“ je Zafranović snimio po povratku iz Praga, a ono što najviše frapira činjenica je da se Zafranović nakon šest godina Praga vratio kao da tamo nikad nije ni bio. „Nedjelja“ je samo produžetak njegove klubaške estetike, temeljene na meditativnom mediteranizmu, interesu za sadizam i zlo, te seksualnost koja je prikazana skaredno i iskešeno, kao u nekoj paklenskoj viziji ukuhanoj katoličkim odgojem... (Jurica Pavičić, HFS)
https://www.imdb.com/title/tt0177039/?ref_=nm_flmg_dr_31

   Zbog tehničkih poteškoća nismo u mogućnosti prikazati najavljeni film "Muke po Mati": zamjena je Zafranovićev diplomski rad, njegov debitatski film koji je počeo snimati prije točno pedeset godina - u listopadu 1968. na splitskim lokacijama.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA