FELLINI: JA SAM ROĐENI LAŽOV

Fellini: Sono un gran bugiardo, 2002.

PROPUŠTENI FELLINI:
Fellini: Sono un gran bugiardo, 2002. Damian Pettigrew, 101 min. FR / IT / UK
Scenarij
: Damian Pettigrew, Olivier Gal
   Temeljen na nizu intervjua s Damianom Pettigrewom na temu umjetnika i stvaralaštva godinu dana prije Fellinijeve smrti - "najduži i najdetaljniji razgovor ikad snimljen o mojoj osobnoj viziji" prema Felliniju - ovaj zabavni, jedinstveni portret istražuje mitski redateljski svijet. Od Federicovog djetinjstva do njegovog posljednjeg filma, Damian Pettigrew prati majstorovu karijeru, misli i proturječnosti koje mu je ispričao sam Fellini, njegovi prijatelji, glumci i tehničari. Fascinantno putovanje isprekidano filmskim isječcima i zapanjujućim, do sada neviđenim privatnim arhivskim snimkama: scene iz njegovih filmova koje su ostavljene na podu montaže, dosad neobjavljene scene sa snimanja filma, privatni 8 mm, arhive, te ulomci nedavno restauriranih filmova.
   Pogled na Fellinijev kreativni proces. U opsežnim intervjuima, Fellini govori o pozadini svojih filmova, a zatim raspravlja o tome kako radi i kako stvara. Nekoliko suradnika svjedoči o radu s Fellinijem. Tu su i arhivske snimke Fellinija na setu, izrezane i nikad viđene scene iz najpoznatijih filmova - njegovi setovi i njegovi filmovi stvaraju slike koje izgledaju kao stvarnost, ali nisu; vidimo razlike i rezultate. (mymovies.it)
   Maestrove priče isprepletene su s pričama suradnika. Među nemontiranim scenama preuzetim iz njegovih remek-djela, Fellini otkriva da je prije svega bio talentirani "lažljivac". Dokumentarni filmovi ovakvog tipa znaju biti razočaranja, uglavnom se sastoje od više ili manje zanimljivih i pretpostavljenih anegdota iza kulisa. Pettigrew izbjegava zamku pozivajući birane svjedoke (Benigni, ali prije svega Stamp i Sutherland) i govoreći jednom ne toliko o "javnoj osobi" talijanske kinematografije, već o teoretičaru i umjetniku. Rezultat je neobičan, gdje je pridjev lažljivac ekvivalent za stvaralac. O svjetovima, o slikama, o viziji kina kao pedantne i kontinuirane kreacije u kojoj genij mora odgovarati organizaciji. I na kraju postoji prava nostalgija. (iiczagabria.esteri.it)   
   Fellini sjedi u stolici i tiho priča o svom životnom djelu. On je sve ono što osobe u profesionalnom svetom poslu kao što su svećenici, biskupi, rabini i ostali, pokušavaju biti, a nikada nisu... istinski pun ljubavi, ljubazan, nježan. Divnu Fellinijevu naraciju pomažu Donald Sutherland, Terrance Stamp, snimatelji, pisci, tehničari i naravno isječci iz filmova. Ako se smatrate filmofilom NE PROPUSTITE! (stuhh2001 / imdb.com)

https://www.imdb.com/title/tt0314062/?ref_=fn_al_tt_1

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA