EVA

Eva, 2018.

ISABELLE HUPPERT/50 GLUMAČKIH GODINA
Eva, 2018. Benoît Jacquot, 100 min. FR / BE
Scenarij:
Gilles Taurand i Benoît Jacquot po romanu Jamesa Hadleya Chasea iz 1945.
Uloge: Isabelle Huppert, Gaspard Ulliel, Julia Roy
   Bertrand, zgodan mladić, nalazi starijeg pisca mrtvog u svojoj kadi i krade rukopis njegove netom završene drame. Prodaje ga izdavaču kao vlastito djelo. I djelo i navodni autor uvelike impresioniraju pomoćnicu izdavača Caroline. Uskoro je Bertrand pod pritiskom pisanja novog djela, pa se povlači u planinsku kolibu. Tamo upoznaje Eve, misterioznu stariju ženu koja ga potpuno fascinira. Opsjednut zagonetnim likom i stvarima koje mu ona govori, Bertrand najavi  izdavaču da će ona biti tema njegovog sljedećeg rada. Caroline, osjetivši da je Bertrand izbjegava, krišom se pojavljuje u planinskoj kući i pronalazi Evu…
   Prva ekranizacija Chaseova romana urađena je 1962. godine u režiji Josepha Loseya s Jeanne Moreau , Stanleyjem Bakerom i Virnom Lisi u glavnim ulogama. Nova verzija premijeru je imala na 68. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.
   Mnogi su autori na sličan način oblikovali Huppert kroz njezinu opsežnu filmografiju, a „Eva“ je još jedan egzotični dokaz njezinih sposobnosti. (Nicholas Bell / IONCINEMA.com)
   Nitko ne tumači tajanstvene, fatalne žene poput Isabelle Huppert. (Jonathan Romney / Screen International)
   Svidio mi se način na koji je ova priča napisana. Igricama između imaginarnog i stvarnog, između laži i emocija, kao i pitanju dobne razlike pristupa se suptilno. Naravno, nije sve objašnjeno i razjašnjeno, ali isto se događa u životu, pogotovo u odnosima među ljudima koji imaju štošta skrivati. (dromasca / imdb.com)

https://www.imdb.com/title/tt6414890/?ref_=fn_tt_tt_15

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA