DRAMA LJUBOMORE

Dramma della gelosia (tutti i particolari in cronaca), 1970.

50 GODINA KINOTEKE
Dramma della gelosia (tutti i particolari in cronaca), 1970. Ettore Scola, 107 min. IT
Scenarij:
Agenore Incrocci, Furio Scarpelli, Ettore Scola
Uloge: Marcello Mastroianni, Monica Vitti, Giancarlo Giannini
   Oreste je 45-godišnji zidar koji živi sa ženom (koja ima 58 godina i čini se da mu je majka) i dvoje djece koje je imala iz prvog braka. Vodi monoton, dosadan život dok jednog dana, tijekom posjeta groblju, ne upozna Adelaide, mladu prodavačicu cvijeća. To je ljubav na prvi pogled. Strast koju osjeća u tom trenutku više mu ne dozvoljava misliti na druge stvari, samo na ovu djevojku. Ništa ga više ne zanima, ni rasprave Komunističke partije u njegovom susjedstvu, ni novine, ni ono što ljudi misle. Brine ga samo njegova strast, koju dijeli s Adelaidom... do dana dok se ne pojavi Nello.
   Ettore Scola veliku pozornost prvi put pobuđuje „Dramom ljubomore“ zasnovanom na motivima napasne zavodljivosti i nevjere, kojim stječe ugled izrazitog predstavnika commedie all’italiana. Za ulogu u filmu Marcello Mastroianni osvojio je nagradu za najboljeg glumca na u Cannesu 1970. godine.
   Jedna od najboljih talijanskih komedija ikada snimljenih, zadivljujuća farsa o ljubavnom trokutu u modernom Rimu. (Italiangerry/imdb)
   Počinje kao ozbiljan film, naizgled prilično sirov i bez uljepšavanja, ali malo-pomalo, humor je sve zastupljeniji i shvaćamo da je ova dramatična priča zapravo komedija. I to kakva komedija! Jedan od najuspješnijih talijanskih filmova sedamdesetih, i svakako višeslojan. Društveni film s običnim ljudima koji teško žive, to je i politički film koji osuđuje mlitavost i korupciju, ali to je (prije svega) komedija koja preobražava dramu u opasni ljubavni trokut. Tragikomedija u svoj svojoj raskoši. Ovo je velika umjetnost. (films.oeil-ecran.com)
   Sjajan, smiješan, prekrasno snimljen, nevjerojatno odglumljen (favorit mi je Monica Vitti). (RaulFerreiraZem/imdb)

https://www.imdb.com/title/tt0065662/?ref_=nm_flmg_wr_32

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA