DOGVILLE

Dogville, 2003.

Dogville, 2003. 178 min. DK/S/FR/NL/IT/DE/UK/NO/FI
Scenarij:
Lars von Trier
Uloge: Nicole Kidman, Harriet Andersson, Lauren Bacall, Jean-Marc Barr, Paul Bettany
   Mlada, lijepa Grace u bijegu od gangstera stiže u gradić Dogville. Za njom se čuju pucnji i očito je da joj je život u opasnosti. Prvi je susreće Tom te nagovara sugrađane da je prihvate i sakriju. Zauzvrat, Grace počinje raditi za njih. Uskoro šerif susjednog grada stiže raspitujući se o njoj. Njezini novi sugrađani šute, no cijena skrivanja s vremenom postaje sve viša...
CANNES 2003. NOMINACIJA ZA ZLATNU PALMU
EUROPEAN FILM AWARDS 2003. NAJBOLJI REDATELJ

   Film koji će ostaviti na vas veliki dojam i nikada ga nećete zaboraviti. Da li su ljudi zapravo temeljno zli? Film me je potresao do srži. Obavezno pogledati ako želite dobiti nešto više... (cetkovic/filmski.net)
   'Dogville' je, uz Lynchev 'Mulholland Drive', vjerojatno najbolji film 21. stoljeća... (poiccard/ filmski.net)
   Lars Von Trier je i ovim svojim ostvarenjem pokazao da su mu likovi, i ono što oni mogu pružiti, centar svega. Neki mu stavljaju etiketu ženomrsca, koji u svim svojim filmovima do kraja napati glavne ženske likove. Ali njegove junakinje u filmu uvijek zadaju zadnji udarac. I njegove junakinje mi volimo. Sve do jedne. I Bess i Selmu i Grace i.... Genijalno! (maggie_the cat/filmski.net)
   Dogville je jako inteligentna drama o ljudskom licemjerstvu i pohlepi. Šteta bi bilo propustiti ovako remek-djelo! (larsvontrier fan/filmski.net)

http://www.imdb.com/title/tt0276919/?ref_=nv_sr_1

LARS VON TRIER / RETROSPEKTIVA
   Još otkako je 1984. njegov film Element zločina u Cannesu polarizirao kritičare, koji su ga često nazivali 'narcisoidnim samopromotorom' i 'pukim manipulatorom', von Trier stalno lomi valove i pliva protiv struje...
http://kinotuskanac.hr/article/persona-non-grata
http://filmski.net/dossier/81/lars_von_trier

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA