DANI VINA I RUŽA

Days of Wine and Roses, 1962.

60 GODINA: Days of Wine and Roses, 1962. Blake Edwards,  117 min. US
Scenarij:
J.P. Miller (adaptacija njegove istoimene televizijske drame „Playhouse 90“ iz 1958. godine)
Uloge: Jack Lemmon, Lee Remick, Charles Bickford
   Film prikazuje silaznu spiralu dvojice prosječnih Amerikanaca, bračni par Clay iz San Francisca, koji podlegnu alkoholizmu i pokušavaju se nositi sa svojim problemima… Joe Clay je mladi direktor za odnose s javnošću u usponu kada na poslovnoj zabavi upozna Kirsten Arnesen, zgodnu tajnicu. Oboje su ambiciozni i na putu su uspjeha kada se zaljube i vjenčaju. Međutim, ubrzo nakon toga, Joe nagovara Kirsten da počne redovito piti s njim. Na kraju, oboje su ovisni o alkoholu. Njihov brak se pogoršava, a njihovi životi se kao rezultat toga pretvaraju u katastrofu. (cijenjeni film Blake Edwardsa koji je dobio pohvale kako kritike tako i publike).
   Faktografsko-melodramski ugođena priča ponajprije se bavi promatranjem osobnih problema, a društvene i zakonske prilike prikazuje implicitno. (Janko Heidl / VL)
   Izuzetno dobra gluma Lemmona i Lee Remick, koji se ne štede ni u jednoj sceni. (Bosley Crowther / The New York Times)
   Millerova iscrpljujuća drama ilustrira kako neugasivi mamac alkohola može zamijeniti čak i ljubav i kako bračna komunikacija ne može postojati u kući podijeljenoj jednostranim cuganjem... Lemmon daje dinamiku filmu zastrašujućom izvedbom. Scene njegova kolapsa, osobito na odjelu za nasilje, brutalno su realistične i zastrašujuće. (Variety)
   Snažna adaptacija Blakea Edwardsa priče JP Millera, s Jackom Lemmonom i Leejem Remickom u karijernim izvedbama, ostaje varijacija u njegovom opusu uglavnom posvećenom komedijama. Lemmon je u svom najboljem izdanju, a i isto se može reći i za Lee Remick u ovoj mučnoj priči koja se pretvara u iskren i srceparajući prikaz alkoholizma. (Gary W. Tooze)
   Jedna od najmučnijih drama propasti i oporavka povezanih s alkoholom ikada snimljenih na filmu. (Margaret Parsons, kustosica filma u Nacionalnoj galeriji umjetnosti)
   Jedan od najboljih holivudskih filmova o razornim učincima alkoholizma, kojeg vješto vodi Blake Edwards neposredno prije nego što su mu filmovi Pink Panther u potpunosti promijenili karijeru. (Emanuel Levy / EmanuelLevy.Com)

https://www.imdb.com/title/tt0055895/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA