DANGUBE

I Vitteloni, 1953.

PROPUŠTENI FELLINI
I Vitteloni, 1953. 112 min.
Scenarij:
Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli
Uloge: Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Franco Interlenghi, Leonora Ruffo
   Nekolicina prijatelja živi dokoličarskim životom u malom primorskome gradiću. Bez ikakva cilja u životu, dane provode zabavljajući se, pijući i 'loveći' žene. Kada djevojka jednog od njih ostane trudna, vlastiti ga otac natjera da je oženi. Nakon vjenčanja i roÄ‘enja djeteta, on nastavlja po starom riskirajući uništenje vlastite obitelji. Jedini od prijatelja koji odluči zatražiti više od života je Moraldo, svojevrsni Fellinijev alter-ego.
   „Dangube“, uz jak autobiografski moment, smatraju se prekretnicom i najznačajnijom evolucijskom stepenicom kasnijih Fellinijevih radova. Njime je započela karijera Alberta Sordija, jednog od najznačajnijih i i najpopularnijih komičara poslijeratne Italije. Opisana kao „putujuća produkcija“, snimanje je bilo skrojena po mjeri Sordijevog rasporeda kazališnih nastupa tako da su ga Fellini i njegova trupa slijedili – iz grada u grad, duž cijele Italije. Radeći tijekom tih šest mjeseci s raznim snimateljima, Fellini je razvio dominantni stil kamere baziran na sporim i pratećim kadrovima koji „podudaraju s ravnodušnim i besciljnim životima“ likova. 1953. na festivalu u Veneciji  nagraÄ‘en je Srebrnim lavom te par godina kasnije nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg izvornog scenarija. „Dangube“ su prvi Fellinijev film koji je distribuiran u inozemstvu.
   Remek djelo. Njegov utjecaj se može vidjeti posvuda... (Ernesto Diezmartinez / Cine Vértigo)
   Film je bitan zbog brojnih inteligentnih trenutaka, zvučnog prikaza provincijskog života i zato što je to drugi film mladog redatelja koji očito ima značajan talent... . Talijanska filmska industrija sada ima novog redatelja i onoga koji svoje osobne ideje stavlja ispred bilo koje uobičajene tradicije obrta. (Mario Gromo / La Stampa)
   Intenzivna ljudska i poetska atmosfera potpuno otuÄ‘ena od provincijalizma okruženja ... Fellini ima nešto za reći i to kaže s oštrim osjećajem zapažanja ... Uz to, Fellini ima čaroban dodir. (Francesco Callari / Gazzetta del Lunedi)
   S iznenaÄ‘ujućim i učinkovitim osjećajem za kinematografiju, Fellini svojim likovima daruje jednostavan i stvaran život. (André Martin / Les Cahiers du Cinéma)
   „Dangube“ nam nude rijetku priliku svjedočiti kako filmaš postaje majstor filma, kao i roÄ‘enju važne veze sa skladateljem Ninom Rotom. (Eleanor Ringel Cater / Atlanta Journal-Constitution)

   * U temeljnom je značenju “vitellone” vrsta goveda, točnije rečeno junac, no nakon filma Federica Fellinija riječi je pridodano još jedno  značenje koje potječe iz abruškog dijalekta – “vitellone” postaje i ostarjeli mladić, besposleni probisvijet koji nema i ne želi imati neku posebnu preokupaciju u životu.
https://www.imdb.com/title/tt0046521/?ref_=nm_flmg_wr_30

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA