DAMA IZ ŠANGAJA

Lady from Shanghai, 1947.

50 GODINA KINOTEKE
Lady from Shanghai, 1947. Orson Welles, 87 min. US
Scenarij:
Orson Welles, William Castle, Charles Lederer i Fletcher Markle prema romanu „I Die Before I Wake“ Sherwooda Kinga.
Uloge: Rita Hayworth, Orson Welles, Everett Sloane, Glenn Anders, Ted de Corsia, Erskine Sanford
   Irski mornar Michael O'Hara očaran je ljepotom plavokose Else Bannister koju slučajno upozna jedne večeri, nakon što je spasi od otmičara. Ona mu povjeri da je udana za bogatog ali tjelesno hendikepiranog odvjetnika, te da su upravo pristigli u New York iz Šangaja. S obzirom na njegovo zanimanje, zaposli se na jahti njezina supruga, jer bračni par planira otputovati u San Francisco preko Panamskog kanala. Na dijelu puta pridruži im se Arthurov poslovni partner George koji Michaelu predlaže da mu pomogne odglumiti vlastitu smrt. Lukav je to naum da se domogne velike količine novca od životna osiguranja. Kad nepromišljeno pristane sudjelovati u Grisbyjevu planu, Michael će vrlo brzo biti uvučen u zamršen slučaj u kojem će biti optužen i za ubojstvo.
   Dio publike u izlaganju radnje zbunjivala je eliptičnost „Dame iz Šangaja“, vizualno bogat i redateljski iznimno maštovit film noir (s elementima drame) u kojem je uz Wellesa nastupila i jedna od najpopularnijih zvijezda onog vremena Rita Hayworth (tada njegova supruga). A rasplet tog filma ubraja se nedvojbeno među antologijske sekvence svjetske kinematografije. (Tomislav Kurelec)
   Film je realiziran po narudžbi Harryja Cohna, šefa studija Columbia Pictures. Welles je film uspio snimiti u zadanim rokovima i uz poštivanje proračuna. No Cohn je ipak bio nezadovoljan konačnim rezultatom, ponajviše zbog Wellesova inzistiranja na korištenju autentičnih lokacija u San Franciscu (jedan od prvih filmova koji je gotovo u cijelosti snimljen izvan samih studija te na autentičnim lokacijama, a dugo snimanje izvan studija bilo je nešto što se do tada nije prakticirao), izbjegavanju krupnih planova i pribjegavanju lažnom dokumentarističkom prosedeu. Zbog toga je Cohn odlučio nadosnimiti film, pri čemu je dio Wellesova snimljenog materijala uništen, a dio zagubljen (Wellesova verzija trebala je trajati 155 minuta!). Tu leže i razlozi zbog kojih je film naišao na neodobravanje i nerazumijevanje publike, ne samo zbog mnogim gledateljima konfuzne radnje, nego i stoga što je Welles odlučio dugu crvenu kosu svoje tadašnje supruge Rite Hayworth, koja joj je bila svojevrsni zaštitni znak, skratiti i obojati u plavo. No kritika je odlično prihvatila djelo, hvaleći ga kao jedan od zanimljivijih doprinosa film noiru te, osim sugestivne atmosfere, dojmljivih ekspresionističkih kadrova i izuzetno raspoloženih glumačkih nastupa, ističući antologijsku sekvencu završnog obračuna u kući ogledala u zabavnom parku. (kinotuškanac.hr)
    Odlično snimljen, impresivnih ekspresionističkih kadrova i izvrsnih glumačkih interpretacija (osobito je dojmljiva, uz samoga Wellesa, njegova tadašnja supruga Rita Hayworth), film je remek-djelo koje i danas fascinira gledatelje. Usprkos tada podijeljenim stavovima kritike, film je doživio brojne revalorizacije koje su mu sve više isticale vrijednost. (mojtv.hr)
   Priča o buntovnom muškarcu, fatalnoj ženi, preljubi, ljubomori, ubojstvu i naravno zelembaćima, nije ništa novo u okviru podžanra, jer su to uobičajene elementi u noir krimićima. Međutim, režiser unosi nesvakidašnju dozu divljih strasti, inteligentnih dijaloga, kroz koje se provlači karakterna izopačenost i krajna napetost, koja nastaje iz žrtve i bezosjećajnosti. Korupcija, ljubomora i sebičnost rijetko imaju takav zamah, kao što je to slučaj u ovom filmu. Doduše, treba imati u vidu strogost cenzorskog kodeksa. Završna sekvenca, sa ogledalima u zabavnom parku, je doista kultna u okviru filmske kulture. (Elvir Ćorhodžić, filmskivrtlog.wordpress.com)
   "Dama iz Šangaja" nema osebujnost i snagu "Građanina Kanea", ali je ipak stopostotni Wellesov film, ispunjen temperamentnim slikama i tragičnim likovima, neponovljivim i ekspresionističkim filmskim izrazom. Neki ga smatraju najljepšim Wellesovim djelom. (Svemir Pavić)

https://www.imdb.com/title/tt0040525/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA