ČUDO U ĆELIJI BR.7

7. Koguştaki Mücize, 2019.

TURSKI CIKLUS
U suradnji s Turskim kulturnim centrom u Zagrebu.
7. Koguştaki Mücize, 2019. Mehmet Ada Oztekin, 132 min.
Scenarij:
Özge Efendioglu, Kubilay Tat (prema istoimenom južokorejskom filmu iz 2013.)
Uloge: Aras Bulut Iynemli, Nisa Sofiya Aksongur, Deniz Baysa
   Godine 1983. u egejskom gradu umire djevojčica. Preminula djevojčica kći je vojnog zapovjednika, a odgovornim za njezinu smrt smatra se Memo, osoba s intelektualnim teškoćama koji živi s bakom i ima sedmogodišnju kćer. Koliko god Memo govorio da je nevin, nitko mu ne vjeruje. Dok njegovi bližnji traže pravdu za Mema koji je osuđen na smrt, on i njegova kćer imaju jednu želju, biti ponovno skupa.
   Uzbudljiva, dirljiva priča koja se vrti oko teme pravde, turski je kandidat za Oscara te godine i najgledaniji film u turskim kinima u 2019. s više od 5,3 milijuna gledatelja (štoviše, postao je jedan od najpopularnijih filmova na Netflixu). Remake je istoimenog, nevjerojatno popularnog južnokorejskog filma iz 2013.
   Uspjeh turske verzije nadmašio je korejski, čak i ako su priče manje-više iste. Razlog je to što je redatelj Öztekin radije predstavio priču s fokusom na tragediju. Dok, korejsko "Čudo u ćeliji br. 7" spaja radnju s elementima komedije i publici nudi tragikomičnu produkciju, "7. Koguştaki Mucize" je pripremljena kao drama koja je uspjela emocionalno utjecati na publiku fokusirajući se na tragičnu stranu priče. Ova važna promjena perspektive u prezentaciji priče dodala je kvalitet filmu i gotovo ga učinila autentičnom pričom, a ne remakeom. (Irem Yaşar / www.dailysabah.com)
https://www.imdb.com/title/tt10431500/?ref_=nm_knf_t1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA