BALKANSKI ŠPIJUN

Balkanski špijun, 1984.

DANI SRPSKOG FILMA U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI
Balkanski špijun, 1984. Dušan Kovačević, Božidar „Bota“ Nikolić, 92 min.
Scenarij:
Dušan Kovačević
Uloge: Danilo Stojković, Mira Banjac, Bora Todorović, Zvonko Lepetić, Sonja Savić

   ILIJA: Špijuni su među nama, samo ih treba znati - prepoznati. Sad, kad vidim čovjeka, točno znam što je... Kad su ušli, ja sam kupio kartu pa za njima. Oni u salu, ja na balkon...
   DANICA: Bio si u kazalištu?
   ILIJA: Da.
   DANICA: Što si gledao?
   ILIJA: Njih... Opera mi je bila u drugom planu. Čudio sam se zašto idu na operu ali kad je predstava počela sve sam shvatio. Mogli su se na miru došaptavati, jer se oni sa bine non stop deru. Računali su, ako ih neko prati, odustat će zbog opere, pa posle mogu mirno da odu u kafanu. Međutim, nisu računali da ima ljudi spremnih na sve.
   ĐURO: Što sve čovjek mora pretrpjeti zbog izdajnika.
   DANICA: Tko sve to plaća...
   ĐURO: Plaća onaj za koga rade. CIA, snajka, CIA. Uništili su pola svijeta.

      Bivši informbirovac Ilija dobije poziv iz policije. Inspektor mu traži informacije o podstanaru koji je dugo radio u Parizu, a sada hoće otvoriti krojačku radnju. Iako u policiji ne saznaje ništa konkretno, Ilija odluči na svoju ruku ispitati slučaj: kupi foto-aparat, magnetofon, dvogled. Ženu uvjerava da je podstanar špijun i počinje ga pratiti. Njegova paranoja se iz dana u dan povećava. Kad zaključi da će ga "razbojnici" ubiti jer sve zna, okuje kuću rešetkama, kupuje psa, naoružava se i najzad poziva brata koji mu svesrdno pomaže u "raskrinkavanju" neprijatelja. Presudan momenat u biografijama dva brata je što su obojica staljinisti, zbog čega su nekad bili u zatvoru. Pojava čovjeka iz zapadnog svijeta u njihovoj svijesti oživljava stare metode, dobro poznate u razračunavanju sa "špijunima imperijalističkih sila"...
   Prepoznatljiv motiv paranoje poštenog čovjeka s društvene margine koji je bezuvjetno odan sustavu. Problematika odnosa pojedinca i vlasti ovijena u satirično ruho isto tako korespondira s današnjim apsurdnim vremenima, podjednako izazivajući smijeh. (teatar.hr)
   Gorka ironija Dušana Kovačevića vječno će nam se vraćati, ciklično, kao bumerang naše pomaknute  stvarnosti .... stvarnosti koja postoji samo u našim glavama i neosviještenosti. (Dragan Uzelac / casopiskvaka.com.hr)
   Živimo u paralelnom svijetu između smjena režima. I dok je narod posvađan, političari prave koalicije i surađuju, ljube se i mire, vi shvaćate da ste most preko koga je prošla ta povorka, pucajući od zdravlja i sreće. Na kraju se osjećate blatnjavi, izgaženi, prljavi, a oni kažu da sve što rade – rade za vaše dobro... (Dušan Kovačević)
   Politika nam je sudbina - bila i ostala. Živimo od jednog do drugog presudnog političkog događaja, ubijeđeni da glas pojedinca nešto znači. Znači, ali kao glas davljenika. (Dušan Kovačević)
   Govorim o periodu 1950-ih, 1960-ih godina, o vremenu budnosti i opreznosti, svih tih floskula koje su bile nametnute jer, prema čuvenoj krilatici, neprijatelj nikada ne spava. Bata Stojković bio je moj veliki prijatelj s kojim sam radio gotovo sve svoje predstave i filmove pa je bio neminovan kao pojava i za tu ulogu u “Balkancu”. Kada sam taj tekst 1982. ponudio Ateljeu 212, odgovor nisam dobio mjesecima. Kasnije sam čuo da je ta priča putovala u Gradski komitet, pa se vraćala, pa je uprava odlučivala hoće li ili neće raditi. I onda sam taj tekst dao Bati koji ga je pročitao i zaljubio se u taj lik. Nisam ja, nego ga je on odnio u Jugoslovensko dramsko pozorište koje ga je odmah stavilo na repertoar. Naš rad temeljio se na prijateljstvu i na činjenici da sam s njime proveo godine i godine razgovarajući. Kada mi telefon zvoni nakon ponoći, ja znam da zove Bata Stojković, iz dva moguća razloga. Ili je gledao neki film koji je fantastičan ili mi se javlja iz kafane i, kada čujem muziku, točno znam iz koje zove. To je jedna generacija glumaca koja je živjela sto na sat, koja je brzo živjela i brzo otišla. (Dušan Kovačević)

https://www.imdb.com/title/tt0086935/?ref_=nv_sr_srsg_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA