ATLANTIS

Atlantis, 2019.

UKRAJINSKI CIKLUS
U suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu
Atlantis, 2019. Valentyn Vasyanovych, 108 min.
Scenarij:
Valentyn Vasyanovych
Uloge: Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak
   U distopijskoj viziji Ukrajine u bliskoj budućnosti bivši vojnik koji pati od PTSP-a sprijatelji se s mladom volonterkom koja, u želji za obnovom mira u društvu razorenom ratom, vraća ravnotežu između kaosa i njegove malodušnosti. (ukrajinski kandidat za Oscara)
   Ovo je punokrvni festivalski art istočnoeuropske provenijencije u poetsko-realističko-egzistencijalističkom duhu Tarkovskog (Stalker) i Loznitze (Donbass), potencijalni kandidat za "best of" listu 2020. (Marko Njegić, SD)
    Mi pak ovu distopiju volimo zbog artističkog spoja rafiniranosti i grubosti, zbog uvijek dobrodošle estetike ružnoće, a ponajviše zbog iščašene, a nenametljive poetičnosti. (Vanja Kulaš / express.24sata.hr)
   Glavni junak je, taman kao i Ukrajina ovih dana, pred licem svijeta suočen s realnošću da možda gubi sve: porodicu, dom, dostojanstvo. Lišen je i samog smisla života, nakon ratnog iskustva i ,,trijumfa“. Mrvljen i mljeven posttraumatskim stresom – jedino što zna i što mu preostaje, je da postane poput utvare, jedan od sakupljača kostiju na zgarištu grobova i masovnih grobnica. Na takvom prostoru režiser Vasjanovič oslikava jedan od najljepših filmova Istočne Evrope u modernom vremenu; da na tim zgarištima bljesne iskrena ljudskost. (Stojan Stamenić / pobjeda.me)
   Fotografija bi neke gledatelje mogla podsjetiti na Wernera Herzoga, Chantal Akerman i Jima Jarmuscha, ali Vasjanovič ima svoju posebnu viziju. Ne čudi što je film osvojio glavnu nagradu u programu Horizons na Venecijanskom filmskom festivalu. (Peter Sobczynski / www.rogerebert.com)
   Prekrasno snimljen, dobro odglumljen, antiratni film koji pokazuje da u ratu nema pobjednika, samo cinizma. (Two_Journeys / imdb)
   Gledajte i uživajte - nećete naći mnogo filmova ove kvalitete. (peter-k-nets / imdb)
   Priča je smještena u 2025., godinu dana nakon završetka rata. Ali umjesto da bude umrtvljeno, turobno i depresivno, s obzirom na ekonomski depresivno, užasno zagađeno i minama posuto područje, „Atlantis“ je neobično optimističan, čak pun nade. (Leslie Felperin / The Guardian)

https://www.imdb.com/title/tt10749786/?ref_=nv_sr_srsg_6

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA