21. SPLIT FILM FESTIVAL - KZV2

Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma

17.00 PROCEDURE, 2015. Simon Quack, 44 min. DE
   Ured arhiva u redakciji „Prve njemačke televizije“ u Karlsruheu. Već desetljećima u njemu su pohranjene iste slike: sirove snimke za montažu priloga za televizijske vijesti. Reportaže su o postupcima na Saveznom sudu pravde. Prizori sa samog suÄ‘enja ne smiju se snimati, ali zabrana se ne odnosi na ono što se dogaÄ‘a sa strane. Položaj kamere uvijek je isti; slučajevi su uvijek drugačiji. 
   Pogled izvana na Vrhovni sud, unose se spisi, unutrašnjost sudnice.
   Antagonisti, orao, zakoni, čekanje.
   Sudsko vijeće. Panoramski kadar. Stanka.
   Razgovori, novinari, suci.
   Rez.
   Izvještavanje i samo postaje dio sudskog postupka. Saslušavanje započinje kada predsjedavajući sudac uspije narediti novinarima da prestanu snimati. Tijekom ispitivanja neprestano se vode novi pregovori. ÄŒinjenice su složene, a vrijeme za njihovo iznošenje ograničeno. Televizijski prikazi suda otkrivaju njegov kodeks postupanja
.


17.45 MASKIRANI MAJMUNI / THE MASKED MONKEYS, 2015. Anja Dornieden & Juan David Gónzalez Monroy, 28 min. DE
   Indonezijske maskirane majmune dresiraju gospodari koji pripadaju najnižim slojevima javanskoga društva. Priča o njihovom umijeću unutar ove drevne duhovne tradicije održava ustaljenu društvenu hijerarhiju, poistovjećujući naučeno ponašanje majmuna sa željom njihovih gospodara da se izdignu iz svog lošeg položaja.

19.00 KONKURENCIJA KRATKI / COMPETITIVE SHORTS - PROGRAM 2 (80 min.)
   NUTAG – HOMELAND, 2016.Alisi Telengut, 6 min. CA
Nenarativni i ručno crtani vizualni poetični rad o idejama emigracije, domovine i masovnom prisilnom iseljavanju Kalmika tijekom 2. svjetskog rata.
   PLATEAU, 2015. Vanessa Nica Mueller, 12,5 min. DE
Muškarac tumara kroz napuštene, puste gradove. Dvije žene su pronašle privremeno sklonište. Sve su troje dezorijentirani. Plateau je film o stanju otuÄ‘enosti, o distopijskoj urbanoj praznini. Filmske lokacije temeljene su na stvarnim njemačkom gradovima u nestajanju
   POD ŠIROKIM, ŠIROKIM NEBOM / BENEATH THE WIDE WIDE HEAVEN, 2016. Hisham Bizri, 15 min. IT/USA
U ovom eksperimentalnom dokumentarnom filmu Pier Paolo Pasolini igra ulogu redatelja s darom prenošenja ljudskog iskustva. Redatelj neprestano promatra, razmišlja i osjeća, u nadi da će film sam za sebe biti dovoljan i potpun. Na redatelju leži teret kako kroz film prikazati transcendentalno ljudsko iskustvo.
   MESMER, 2016. Grant Petrey, 7 min. E/UK
Na tragu Artaudovih ideja iskustvenog i napadanja, Mesmer istražuje subjektivnost i uzvišeno iskustvo s ciljem propitivanja znanja i percepcije fenomena i „istine“. Ono što se nalazi u središtu njegova rada jest suprotstavljanje napetosti izmeÄ‘u duboko promišljenih i animiranih vizualnih prikaza, koji djeluju refleksivno s intenzivnim afektivnim elementima. Strategija estetskog napadanja koristi se s namjerom remećenja temporalnog, kako bi se stvorila formalna i metaforička paralaksa.
   NEGDJE / AILLEURS, 2015.Mélody Boulissière, 6 min. FR
Zarazivši se potrošačkom groznicom, mladić kreće na putovanje prema kraju svijeta.
   MOVEMENTS ARISING FROM DIFFERENT RELATIONSHIPS / BETWEEN REGULARITY AND IRREGULARITY II, 2015. Masahiro Tsutani, 13 min. JP
Drugi film iz serije, nastavak prethodnog rada Between Regularity and Irregularity. Kao i u prvom filmu, nastavlja se fokus na fluktuaciju u vremenskom pozicioniranju zvukova, promjena u kvaliteti zvuka, kretanju čestica i obliku. Isto tako, u filmu se koriste različiti pokreti uzrokovani različitim odnosima izmeÄ‘u minijaturnih jedinica kao što su strukture i stanice u mozgovima miševa te čestice i linije u neživoj tvari.
   ZEMLJA NE PRIPADA NIKOME / THE EARTH BELONGS TO NO ONE, 2015. Ani Laurie, 20,5 min. UK
Na povratku kući iz škole, 14-godišnju Sky netko prati. U jednom trenutku gubi svijest i ne sjeća se što se dogodilo. Njena dvije godine starija sestra Jessy-May, žilava osamljenica, pokušava zaštiti obitelj na jedini način koji poznaje.

21.00 THE SEEKER, 2016. Jeff D Johnson, 63 min. SAD
Scenarij: Chad Amour, Jeff D. Johnson po priči Craig Minowe
Uloge: Josh Radnor, Alex McKenna, Amanda Day 
   Nakon što doživi strašnu tragediju, život kćerke koja je junakinja filma u potpunosti se okreće naglavce. Kako sazrijeva, njen cinizam i apatija prema novoj stvarnosti dolaze u pitanje, radi jednog podsjetnika iz prošlosti koji je potiče na potragu za vlastitim identitetom.

Festival je otvoren za sva nova, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna ostvarenja (film, video i novi mediji) svih dužina i žanrova. Pozornost se poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije, bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj tehnologiji digitalne slike.

http://www.splitfilmfestival.hr/?lang=hr

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA