TAJNA STAROG TAVANA

Tajna starog tavana, 1984.

SVJETSKI DAN AUDIVIZUALNE BAŠTINE:
1984. Vladimir Tadej, 101 min. YU/CZ
Scenarij:
Vladimir Tadej
Uloge: Mario Mirković, Špiro Guberina, Boris Dvornik, Mia Oremović, Rene Bitorajac
   Dva dječaka radioamatera, Miro iz Zagreba i Pepek iz Praga, provode ljetne praznike na otoku Hvaru u kući Mirove tete. Na prašnom tavanu njene stare kuće pronalaze neobičan pištolj koji je napravio Mirov pradjed, smušeni izumitelj. Otkrivaju da je to zapravo antigravitacijski pištolj koji oduzima gravitaciju predmetima i lansira ih u svemir. Dječaci namještaju pištolj i počinju slati stvari u zrak, uzrokujući pomutnju. Međunarodna špijunska organizacija pokušava doći do moćnog oružja. Otimaju dječake, a policija je nemoćna.
http://www.imdb.com/title/tt0182479/?ref_=nv_sr_1

SVJETSKI DAN AUDIVIZUALNE BAŠTINE:
  Budući su mnogi zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti, Svjetski dan audiovizualne baštine posebnu pozornost daje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.
   Zajedničkim naporima nacionalnih filmskih arhiva, televizija, radio stanica, udruga, ali i vlada pojedinih zemalja, organiziraju se lokalni programi, rasprave i javna predavanja, kao i posebne filmske projekcije kojima se ukazuje na postojeći problem. Audiovizualna baština u osnovi pripada 20. stoljeću, a ona uključuje sve naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju. Otkako je prije sedam godina UNESCO na svojoj Generalnoj konferenciji prihvatio prijedlog da se 27. listopada 2011. proglasi Svjetskim danom audiovizualne baštine, Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva kao nacionalni filmski arhiv aktivno se uključila u njegovo obilježavanje.

http://en.unesco.org/events/world-day-audiovisual-heritage-2017

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA