SNAJPERISTICA

Bitva za Sevastopol, 2015.

Bitva za Sevastopol, 2015. Sergey Mokritskiy, 110 min. UA/RU
Scenarij:
Maksim Budarin, Maksim Dankevich, Egor Odesov, Sergey Mokritskiy, Leonid Korin
Uloge: Yuliya Peresild, Joan Blackham, Vitaliy Linetskiy, Nikita Tarasov, Evgeniy Tsyganov
   Ratna biografska drama bavi se životnom pričom Ljudmile Pavličenko, te nam donosi detalje o tome kako se je ta mlada djevojka 1941. pridružila vojsci i postala vrsni snajperista zbog čega su ju Njemački oficiri proglasili najvećom prijetnjom i naredili da ju se smakne pod svaku cijenu. Film će se također pozabaviti činjenicom kako je upravo ona odigrala ključnu i herojsku ulogu u bitci za Sevastopol, ali i njezinim ljubavnim životom u tom opasnom okruženju...
   Za razliku od mnogo mladih snajperistica Sovjetske vojske, Ukrajinka Ljudmila Pavličenko (1916 - 1974) je bila vrstan strijelac i prije regrutacije. U vrijeme izbijanja rata bila je 4. godina na Kijevskom sveučilištu. Ruska vojska poslala je oko 2000 snajperistica na front, a preživjelo ih je oko 500. Pavlichenko je imala daleko najbolji ratni rekord, sa 309 potvrđenih ubojstva, uključujuću 36 neprijateljskih snajperista/ica. I to do 1942.! Povučena je sa fronta nakon što je ranjena. Zbog rezultata i rekorda poslana je na PR turneju po Kanadi i SAD-u s ciljem skupljanja potpore  za ratna ostvarenja i impresioniranje Saveznika. Ostatak rata provela je kao trenerica snajperista/ica i nije bila poslana na front. Dodijeljena joj je titula Ratnog heroja Sovjetskog Saveza. Nakon rata, završila je fakultet i postala povjesničarka te služila u Sovjetskom odboru za ratne veterane.
   Zvali su je „Gospođa Smrt“, a koristila je rusku Mosin-Nagant pušku s P.E.4 optikom i prvu pravu bitku osjetila je blizu grada Odese. Tijekom tih 2 i pol mjeseca zabilježila je 187 ubojstava. Nakon što se cijela armija morala premjestiti u blizinu Sevastopola, Lyudmila je u sljedećih 8 mjeseci uspješno skinula još 257 neprijateljskih vojnika. Na kraju rata priznata su joj 309 potvrđena pogotka, s tim da su 36 bili neprijateljski snajperisti. Njen najdulji duel s jednim njemačkim snajperistom potrajao je puna tri dana. Bila su to tri dana ležanja na hladnoći bez sklopljenog oka. Kasnije je rekla da je njena pobjeda bila vrlo jednostavna - Nijemac je napravio jedan korak previše i to ga je stajalo glave.
http://www.imdb.com/title/tt4084744/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

PROMOTIVNA MANIFESTACIJA - ŠOLTA

U utorak, 11. prosinca 2018. god.  u 10 sati u zgradi Doma kulture, Put gustirne (pored apoteke), Grohote, Šolta održat će se sljedeća prezentacija programa besplatnih edukacija za osobe s invaliditetom i nezaposlene osobe, starije od 54 godine.