PRIJATELJICE

Le amiche, 1955.

IN MEMORIAM GABRIELE FERZETTI
   Kada je film u pitanju, Ferzetti nije bio zvijezda nego karakterni glumac, ne baš izbirljiv, tako da je u jednoj sezoni znao nanizati i četiri do osam uloga. Ipak, u tom obilju bilo je i štošta prvorazrednog...

Le amiche, 1955. Michelangelo Antonioni, 104 min. IT
Scenarij: Suso Cecchi D'Amico, Michelangelo Antonioni, Alba De Cespedes (prema romanu Cesarea Pavesea)
Uloge: Eleonora Rossi Drago, Gabriele Ferzetti, Franco Fabrizi, Valentina Cortese, Yvonne Furneaux
   Priča o odnosima nekoliko dobrostojećih prijateljica i njihovim ljubavima. Clelia koja inače živi u Rimu, dolazi u rodni Turin da bi otvorila podružnicu modnog salona. Slučajno u hotelu spasi Rosettu iz susjedne sobe koja se pokušala ubiti tabletama. Nakon što joj pomogne, zbliži se s Rosettom i njezine tri prijateljice: rastavljenom Mominom koja uživa u prolaznim ljubavnicima, zaručenom uspješnom keramičarkom Nene i lakomislenom Marielle.
  Gabriele Ferzetti mogao je glumiti seljake, ulične siromahe, gangstere, glazbenike i još štošta, ali u jednom je bio nenadmašan – ulogama naočitih urbanih elegantnih tipova u kojima je nešto kvarno. Prvi je to otkrio Michelangelo Antonioni u „Prijateljicama“, nagrađenima u Veneciji, među brojnim likovima njegov se izdvajao kultiviranošću, ali je zapravo bio slabić koga je mogla trpjeti samo zaljubljena supruga, neusporedivo talentiranija umjetnica, a i njegova sklonost ljubakanju rezultirala je samoubojstvom jedne od junakinja... (Nenad Polimac, Jutarnji list)

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

KULTURA #OSTANIDOMA

Poštovane posjetiteljice, poštovani posjetitelji,
s obzirom na zabranu okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja i zatvaranje kulturnih institucija, sektor kulturne i kreativne industrije među prvima osjeća posljedice epidemije. Ipak, u dogovoru s partnerima, pokušat ćemo se snalaziti i u ovim kriznim vremenima s nadom da ćemo se uskoro ponovo družiti.

OBRAZOVANJE ODRASLIH

Nastava u Centru Zlatna vrata, u obrazovnim programima koji to dozvoljavaju, nastava se izvodi na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije.
Molimo polaznike da prate upute predavača kako bi bili u tijeku s gradivom i na vrijeme izvršavali zadatke.

RASPORED ODRŽAVANJA NASTAVE I KONZULTACIJA NA DALJINU 
(od ponedjeljka 23.03. do četvrtka 9.04.2020.)

Za sva pitanja molimo da nas kontaktirate na telefon 021 361 524 ili putem maila info@zlatnavrata.hr.