PRIČA O IRENI SENDLEROWOJ

Historia Ireny Sendlerowej, 2016.

Historia Ireny Sendlerowej, 2016. Andrzej Wolf, 27 min. PL
  Početkom Drugog svjetskog rata Irena Sendler0wa je bila socijalna radnica koja je imala pristup varšavskom getu. Vidjevši stanje ˝na terenu˝, postaje svjesna da su Židovi u velikoj opasnosti. Kako i sama ima Židove za prijatelje, odlučuje učiniti sve kako bi im pomogla. No, nisu svi spremni za tako velike korake. Dio socijalnih radnica odustane od pomoći te Irena postaje administrator u varšavskom Odjelu socijalne pomoći. Njihova zadaća je bila upravljanje socijalnim kuhinjama u svim dijelovima grada. Na taj način je, iako je bilo strogo zabranjeno, pomagala Židovima...
   Hrabra Poljakinja Irena Sandler (15.2. 1910. - 12.5. 2008.) živjela je u Varšavi. Jedna je od prvih Pravednica među narodima. Bila je i kandidat za Nobelovu nagradu. Proglašena je počasnom građankom države Izrael i službeno proglašena nacionalnom heroinom Poljske.  Tijekom 2. svjetskog rata spasila je 2500 židovske djece od sigurne smrti.
   Film je realiziran na bazi jedinstvenih intervjua s junakinjom filma koji su registrirani u zadnjim godinama njezina života. Parlament Republike Poljske je proglasio 2018. godinu Godinom Irene Sandlerowe. Projekt relizira Poljska udruga "Polonez" iz Splita.
   Ljude treba dijeliti na dobre i loše. Rasa, porijeklo, religija, obrazovanje, imovina - nemaju nikakvo značenje. Samo to, tko je kakav čovjek... (Irena Sandlerowa)
https://www.imdb.com/title/tt6451518/?ref_=nm_flmg_dr_1
https://hr.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendler

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - USAVRŠAVANJE

Jednodnevni seminari programa usavršavanja javne nabave održat će se 9. rujna, 10. rujna i 20 rujna 2019.