LUCKY

Lucky, 2017.

Lucky, 2017. John Carroll Lynch, 88 min. US
Scenarij:
Logan Sparks, Drago Šumonja
Uloge: Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston, Beth Grant, James Darren, Tom Skerritt
   Lucky je umirovljeni veteran američke mornarice strogih navika i ponašanja u malom gradiću gdje živi. Kada zbog iznenadnog hitnog medicinskog slučaja Lucky završi u bolnici, shvaća da će njegovo nevjerojatno dobro zdravlje prije ili kasnije doživjeti nezaobilazni pad te da se s tom činjenicom mora pomiriti. U novom razvoju događaja, Lucky se mora suočiti sa svime onime u što osobno vjeruje te započeti obraćati pažnju na prioritete svojih susjeda. U svemu tome, Lucky će otkriti da njegov život ipak ima pozitivnu stranu dok istovremeno traga za smislom kojeg može prihvatiti.
   Ekscentrična meditacija o smrtnosti snimljena je s puno humora i topline, a donosi nam Harryja Deana Stantona u njegovoj prvoj glavnoj ulozi još od Travisa Hendersona u filmu Pariz, Texas. Njegovo lice „izranja iz pustinje nalik giacomettijevskoj silueti, a bar u kojem se druži s Davidom Lynchom i ostalim redovnim mušterijama postaje njegov purgatorij“ (Dragan Rubeša)
   „Lucky“  je film kakve više ne snimaju, asocira na Jarmuscha ili Hartleyja u njihovim najboljim izdanjima. No Jarmusch danas snima filmove poput „Patersona“, koji svojim strukturom doduše podsjeća na „Luckyja“. Međutim, stari kauboj miljama je udaljen od vozača autobusa/pjesnika iz istoimena gradića u New Jerseyju. Umjesto Jarmuscheve samodopadno zašećerene posvete „malom čovjeku“, ma koliko naizgled beznačajna njegova egzistencija bila, Carroll Lynch isporučuje nam ovaj fragilni i lakonski film koji ne nudi nikakva jednostavna rješenja na kompleksna pitanja života i smrti, već ih odbacuje sa smiješkom. Stari kauboj kulerski pripaljuje cigaretu i prigrljuje tamu. Kreće odjavna špica, pojavljuje se Lyncheva izgubljena kornjača (predsjednik Roosevelt!), a Foster Timms pjeva „The Man in The Moon Shine“. Francuski antropolog Philippe Ariès pokazao nam je kako je veliko iskušenje Zapada tijekom stoljeća bilo kako izmaći smrti, da bi krajem srednjeg vijeka smrt postupno postala potisnuta i zabranjivana smrt kakvu poznajemo u suvremeno doba. Upravo je stoga stari kauboj, koji s osmjehom na svojem oronulom, umornom licu odlazi u susret ništavilu, praznini (ungatz), toliko subverzivan. Bez ikakvih lažnih pretenzija i utješnih riječi. Nismo mogli zamisliti veličanstveniji i prikladniji filmski kraj za ovog tihog junaka americane... (Dina Pokrajac)
https://www.imdb.com/title/tt5859238/?ref_=nv_sr_5

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA