LAPONSKA KRV

Sami Blood / Sameblod, 2017.

Sami Blood / Sameblod, 2017. Amanda Kernell, 110 min. S
Scenarij
: Amanda Kernell
Uloge: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi
   Tridesetih godina prošlog stoljeća, Elle Marja prisiljena je ostaviti svoju Saami obitelj kako bi pohađala internat daleko od svog doma, a što je u ono vrijeme bila tipična praksa. Kao adolescent, ona je tvrdoglava i buntovnički nastrojena, a osjećaje zna skrivati jako dobro, čak i od sebe same. Ulaže sve napore kako bi zadobila simpatije svojih nastavnika te uspijeva zasjeniti školske kolege u prilagođavanju švedskoj kulturi za koju joj je bilo rečeno da je daleko superiornija od one koju je poznavala kod kuće. Žudeći za tim da se uklopi u društvo koje nije pretjerano naklonjeno pripadnicima njezinog naroda, Elle trpi diskriminaciju i psihološku okrutnost. Međutim, spremna je u potpunosti se odreći svojih korijena samo kako bi se uklopila.
   Fantastični redateljski debi Amande Kernell gledateljima nudi iscrpan komentar na zlostavljanje protiv naroda Saami od strane službenih institucija, suptilno prikazujući uznemirujuću atmosferu koja kod gledatelja izaziva empatiju... (VFF)
   „Sameblod“ označava Samije, autohtoni domorodački narod koji živi na sjeveru Švedske i bavi se uzgojem sobova. Strogo se držeći tradicije, trude se izbjegavati asimilaciju i kontakte s većinskim stanovništvom, što ide to te mjere da čak i dan danas žive poput nomada, u šatorima, daleko gore u brdima, i po tome su slični američkim Indijancima pa donekle i našim Romima.
   Redateljici i scenaristici Kernell ovo je prvi dugometražni film, a nastao je kao kratki film „Stoerre Vaerie“ 2015. Film je privukao pozornost na svjetskim festivalima, posebno je hvaljen bio na Sundance film festivalu, pa se krenulo u izradu dugometražnog filma. Amandi je tema dobro poznata jer je i sama Sami podrijetla, no u intervjuima je odbijala tvrdnje da je riječ o autobiografskom filmu već o fikciji utemeljenoj na povijesnim činjenicma o narodu čiji su pripadnici kroz povijest bili građani drugog reda, a situacija se nije promijenila mnogo ni danas. Zanimljivo je da uloge Sami djece glume naturščici, pripadnici te male i izolirane zajednice, bez ikakvog prethodnog glumačkog iskustva. Taj miks profesionalnih i neiskusnih glumaca bio je vrlo zahtjevan, ali Kernellica je taj zadatak izvela sjajno, izvlačeći iz svih njih maksimum te pametno nijansirajući različita raspoloženja u filmu u jednu skladnu, ujednačenu cjelinu koja ne moralizira, ne osuđuje, već sve ostavlja gledatelju na ocjenu. (https://zlihadzoponovojase.wordpress.com)
   BZN (Bozeman, Montana) International Film Festival 2018. Nagrada publike
   Fargo Film Festival 2018. Najbolji film
   Giornate degli autori - Venice Days 2017. Lux Prize
   Guldbagge Awards 2018. Nagrada publike, najbolji scenarij, najbolja glumica
   Göteborg Film Festival 2017. Najbolji nordijski film
   Trondheim Internasjonale Filmfestival 2017. Nagrada publike
   Luxembourg City Film Festival 2017. Najbolji film (Youth Jury Award)
   Newport Beach Film Festival 2017. Najbolji strani film
   Riviera International Film Festival 2017. Nagrada žirija
   Santa Barbara International Film Festival 2017. Najbolji film
   Santa Fe Independent Film Festival 2017. Nagrada publike
   Seattle International Film Festival 2017. Nagrada žirija
   Tokyo International Film Festival 2016. Specijalna nagrada žirija
   Venice Film Festival 2016. Najbolja debitantska režija
https://www.imdb.com/title/tt5287168/?ref_=nv_sr_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - USAVRŠAVANJE

Jednodnevni seminari programa usavršavanja javne nabave održat će se 9. rujna, 10. rujna i 20 rujna 2019.