FILM IZNENAĐENJA

   FILM IZNENAĐENJA
   Nadamo se da ćemo u ovom terminu prikazati najbolji film u Evropi 2019. godine, a ako ipak to ne budemo u mogućnosti, sasvim sigurno vas nećemo razočarati našim izborom. Ako ne bude najbolji film, bit će sigurno hrvatska premijera nekog drugog naslova.
   Naslov ne možemo toliko unaprijed odrediti iz jednostavnog razloga što se 32. dodjela Evropskih filmskih nagrada održava u Berlinu 7. prosinca, a mi, kao što vam je poznato, objavljujemo mjesečni program. Dodjelu možete pratiti na HRT-u.
   O nagradama odlučuje više od 3.600 članova Evropske filmske akademije, među kojima je 36 članova iz Hrvatske.
   Ovogodišnja svečanost dodjele Evropskih filmskih nagrada vraća se u glavni grad Njemačke s obzirom da je 1997. ustaljeno pravilo da se u neparnim godinama nagrade dodjeljuju u Berlinu u kojem je sjedište Evropske filmske akademije, a u parnima u nekom drugom evropskom gradu (sljedeće godine to će biti islandska prijestolnica Reykjavík). I prva je dodjela 1988. održana u najvećem njemačkom gradu, odnosno u zapadnom dijelu još uvijek podijeljenog grada pri samom završetku hladnog rata. U početku nazvano Felixom, priznanje posljednja dva desetljeća nosi sadašnji naziv Evropska filmska nagrada, a statueta je dizajnirana u liku žene s haljinom posutom zvijezdama.

 

SUBOTA / 14.12.
20:00 sati

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA