FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI: PAD ITALIJE

Suradnje Lordana Zafranovića & Mirka Kovača / Pad Italije, 1981.

PAD ITALIJE, 1981. 114 min.
Scenarij:
Lordan Zafranović, Mirko Kovač
Uloge: Daniel Olbrychski, Ena Begović, Frano Lasić, Snežana Savić, Antun Nalis, Gorica Popović, Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Dušan Janićijević
   Na dalmatinskom otoku partizanski komandant Davorin likvidira, po partijskom shvaćanju nemoralna, prijatelja i suborca Niku i njegovu ljubavnicu, talijansku suradnicu Krasnu. Potom se vjenča s lijepom Veronikom, kćeri lokalnog bogataša. Zahvaljujući Davorinovu nemaru, na otok se nakon talijanske kapitulacije iskrcaju nacisti, ustaše i četnici.
   „Pad Italije“ središnji je dio neformalne trilogije Lordana Zafranovića o ratu i revoluciji (čine je još „Okupacija u 26 slika“ i „Večernja zvona“), ostvarene u scenarističkoj suradnji s M. Kovačem. Tema je filma odnos revolucije i erosa, a uz stalnu nazočnost smrti (thanatosa), te uz niz stereotipnih („revolucija koja jede vlastitu djecu“) i često ideologiziranih motiva, pa čak i evidentan govor mržnje spram Katoličke crkve. Karakteristično za Zafranovića, film se odlikuje spojem stilske rafiniranosti i groteske, erotike i nasilja, narativno-karakterizacijske inferiornosti (psiholološka plošnost i nerazrađenost likova i njihovih odnosa) i, izolirano uzevši, sugestivno uprizorenih scena i sekvenci, uglavnom etnografske provenijencije... ... (Damir Radić, HFL)
https://www.imdb.com/title/tt0082876/?ref_=nm_knf_t3

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

OSTANI DOMA

Poštovane posjetiteljice, poštovani posjetitelji,
s obzirom na zabranu okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja i zatvaranje kulturnih institucija, sektor kulturne i kreativne industrije među prvima osjeća posljedice epidemije. Ipak, u dogovoru s partnerima, pokušat ćemo se snalaziti i u ovim kriznim vremenima s nadom da ćemo se uskoro ponovo družiti.
Slijedeći donje linkove možete besplatno gledati dokumentarne i druge filmove, a od televizijskih platformi, preporučili bismo KINOTV (www.kinotv.hr) i DOKUTV (www.dokutv.net) koji su u vlasništu tvrtke Discovery s kojom Kinoteka već godinama poslovno surađuje jer nam programski odgovaraju.