DUBINA 2

Dubina 2, 2016.

oDOKa: JURICA PAVIČIĆ predstavlja dokumentarni film
Dubina 2, 2016. Ognjen Glavonic, 80 min. RS

   Eksperimentalno-dokumentarni triler “Dubina dva” pokušava ispričati priču koja je do danas zbog statusa javne tajne ostala neispričana. Radi se o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda koja svjedoči sedamnaest godina starim zločinima, a usprkos svom vrlo centralnom položaju, ipak ne govori ništa. Meditativnim i hipnotizirajućim slikama, ali i osobnim svjedočanstvima subjekata, redatelj Ognjen Glavonić utječe na gledateljevu mogućnost da sam sastavi priču te daje glas onima koji ga dotad nisu imali.
   Film “Dubina dva” nazvan je po tajnoj operaciji srpskog MUP-a koja je za cilj imala u tajnosti prebaciti leševe kosovskih civila u Srbiju. Film je svjetsku premijeru imao na Berlinskom festivalu.
   Zašto je ovaj mladi redatelj krenuo najtežim putem, zašto je odabrao temu od koje svi, pa i njegova generacija, okreću glavu? "Pa baš to je jedan od razloga, zato što sam primjetio koliko ljudi u mojoj generaciji nije ni čulo za to. Ja sam bio jedan od njih. Dosta sam kasno za to saznao. Kada se ne bave oni koji bi trebali time baviti, onda je to ostavljeno nama koji se ne bi trebali time baviti. Time se trebaju baviti institucije, a ne pojedinci. Ali, kad se oni ne bave svojim poslom, tu su pojedinci da ih podsjete“, kaže Glavonić.
   Film „Dubina dva“ Ognjena Glavonića je njihov rekvijem i šamar u lice mitomanskoj naciji koja guta zvanične verzije o zavjerama svjetskih moćnika dok joj se pred nosom odvijala logistički kompleksna operacija etničkog čišćenja i asanacije terena... (Marko Stojiljković, www.lupiga.com)
   Masovna grobnica u Batajnici je zapravo jedina masovna grobnica na prostoru bivše Jugoslavije koja je pronađena gotovo u centru jedne prijestolnice. Ona se i po tome izdvaja od drugih masovnih grobnica. To je još uvijek dio kampa za obuku specijalnih jedinica policije. Za javnost nepristupačna lokacija. Nema ni najmanjeg traga da je tu bila masovna grobnica. To je danas strelište, teren gdje se obučavaju pripadnici policije. Naša ideja je da to jednog dana postane muzej, memorijal, mjesto sjećanja koje će imati i edukativnu svrhu - upoznavanja sa našom poviješću, mjesto gde će mlade generacije iz svih etničkih zajednica učiti o našoj prošlosti... (Sandra Orlović, Fond za humanitarno pravo / producenti filma)

http://www.imdb.com/title/tt5354986/?ref_=fn_al_tt_1

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=235705

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA