ČOVJEK KOJI JE UBIO DON QUIJOTEA

The Man Who Killed Don Quixote, 2018.

The Man Who Killed Don Quixote, 2018. Terry Gilliam, 132 min. UK / PT / ES / FR / BE
Scenarij:
Terry Gilliam i Tony Grisoni
Uloge: Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgard
   Priča se zbiva u današnjoj Španjolskoj. Junak filma je redatelj Toby koji u Manchi snima reklamu i tamo se nađe zarobljen u divljim iluzijama starog španjolskog proizvođača cipela koji vjeruje da je Don Quijote. U svojim komičnim avanturama, Toby je prisiljen suočiti se s tragičnim posljedicama filma koji je snimio u mladosti - filma koji je zauvijek promijenio nade i snove malog španjolskog sela. Može li Toby izmijeniti i povratiti svoju humanost? Može li Don Quijote preživjeti svoje ludilo i neizbježnu smrt? Ili će ljubav pobijediti sve?
   Nakon punih 17 godina pretprodukcije, Montipajtonovac i jedan od najvažnijih filmskih redatelja fantastike i avanturistike, Terry Gilliam, konačno je završio snimanje svog životnog projekta, „ukletog“ filma o Donu Kihotu. Nakon brojnih  pravnih zavrzlama, film je imao premijeru u Cannesu. Dakle, redatelj, koji iza sebe ima filmove: „Monty Python i Sveti Gral“, „Brazil“, „Kralj ribara“, „Strah i prezir u Las Vegasu“ i „Dvanaest majmuna“ uspio je završiti jedan od najkompliciranijih filmskih projekata svih vremena, čija se kompletna glumačka postava mijenjala čak tri puta, a snimanje obustavljano još barem toliko.
   Oni koji poznaju Gilliamove filmove prepoznat će što je jedinog američkog pajtonovca privuklo projektu. Kao u mnogim Gilliamovim filmovima, i u ovom je junak ludi fantast koji ne razlikuje uobrazilju od zbilje, živi paralelni fikcionalni svijet, ali ta fantazija na neki način biva iskupljujuća i istinitija od istine. To su teme koje je Gilliam provlačio od ambijenta njujorških klošara do distopijske budućnosti nakon ekokolapsa. Ti su motivi sada opet ovdje, smješteni u suvremeni svijet biznisa, nadograđene s cijelom masom motivskih posudbi iz Cervantesa... (Jurica Pavičić, Jutarnji List)
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1614118&print=yes

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - USAVRŠAVANJE

Jednodnevni seminari programa usavršavanja javne nabave održat će se 9. rujna, 10. rujna i 20 rujna 2019.