BERLINALE SPECIAL: POVRATAK

Back for Good, 2017.

Back for Good, 2017. Mia Spengler, 91 min. DE
Scenarij:
Stefanie Schmitz, Mia Spengler
Uloge: Kim Riedle, Juliane Köhler, Leonie Wesselow, Nicki von Tempelhoff, Emma Drogunova, Hanife Sylejmani,  Anna Oussankina, Lena Thom
   Film je nominiran za Njemačku filmsku nagradu 2018. u kategoriji najbolja ženska glavna uloga (Kim Riedle).
Tri žene, jedna obitelj: majka Monika, starija sestra Angie i obiteljska mezimica Kiki. Angie je zvijezda televizijskogreality-showa i grčevito se bori za svoju karijeru, koja pomalo blijedi. Tek je otpuštena iz programa za odvikavanje od droga i odjednom se našla bez novaca, prijatelja i stana te je osuđena na povratak u omraženo rodno mjesto u nekoj zabiti. Ni njezinoj sestri Kiki, koja upravo prolazi kroz pubertet, nije lako. Majka je tjera da zbog epilepsije nosi neobičnu zaštitnu kacigu. Posljedica toga je da druga djeca izbjegavaju i maltretiraju, a život joj je postao upravo onaj pakao, kojeg ju je majka htjela poštedjeti. Angiese u međuvremenu vratila kući i spava na madracu na napuhavanje pored Kikinog kreveta te se čini da je ona idealan savjetnik koji sestru može spasiti od društvene izolacije, i njih se dvije zbližavaju. Ono što na početku izgleda kao katastrofa, za sve tri žene postaje prilika za promjenu. Back for Good je slatko-gorka oda ljudskosti  koja se tiho pjevuši, dok na radiju glasno trešti neki pop-hit.
   Nominiert für den Deutschen Filmpreis 2018: Kim Riedle (Beste weibliche Hauptrolle)
   Drei Frauen, eine Familie: Monika, die Mutter, Angie, die ältere Schwester, und Kiki, das Nesthäkchen. Angie ist ein Reality-TV-Sternchen, das sich hartnäckig an seine verblassende Karriere klammert. Frisch aus dem Drogenentzug entlassen, steht sie plötzlich ohne Geld, Freunde und Wohnung da und ist dazu verdammt, zurück zu ihrer Mutter ins verhasste Heimatkaff zu ziehen. Schwer hat es auch Angies pubertierende Schwester Kiki. Wegen ihrer    Epilepsieerkrankung besteht Mutter Monika darauf, dass sie einen kuriosen Schutzhelm trägt. Die Folge: Kiki wird gemieden und gemobbt, ihr Leben ist längst genau die Hölle, vor der ihre Mutter sie eigentlich bewahren will. Als Angie die Luftmatratze neben Kikis Bett bezieht, erscheint sie als perfekte Ratgeberin, um sich aus dieser sozialen Isolation herauszustrampeln, und die beiden kommen sich näher.
   Was anfänglich nach einer Katastrophe aussieht, wird für alle drei Frauen zur Chance, sich zu verändern. Back forGood ist eine bittersüße Ode an die Menschlichkeit – leise gesummt, während ein Autotune-Popsong aus dem Radio dröhnt.

https://www.imdb.com/title/tt5339226/?ref_=fn_al_tt_1

BERLINALE SPECIAL: AKTUELLE DEUTSCHE FILME / SUVREMENI NJEMAČKI FILM
   Prvi filmski festival Goethe-Instituta u Hrvatskoj „BerlinaleSpecial – Suvremeni njemački film“ predstavit će izbor od devet filmova prikazanih na 68. Berlinskom filmskom festivalu (Berlinale 2018) i cijelu sezonu jedne televizijske serije. Filmska publika u Splitu imat će priliku upoznati suvremene autorske filmove iz Njemačke, prikazane u okviru NATJECATELJSKOG PROGRAMA te programa LOLA i PERSPEKTIVE NJEMAČKE KINEMATOGRAFIJE, od kojih se većina premijerno prikazuje u Hrvatskoj.  
   Berlinale je legendaran: to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde i poznate osobe na crvenom tepihu ispred kina na PotsdamerPlatzu i Hauptbahnhofu Zoo, u kojima se filmovi premijerno prikazuju. U (gotovo) svim se berlinskim četvrtima tijekom Berlinala u velikim i malim kino-dvoranama može pogledati međunarodni glavni program, ali i popratni programi, televizijske serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni i komični ili otkačeni filmovi. Ove su godine čak četiri njemačka filma uvrštena u natjecateljski program.
   Prvi program „BerlinaleSpecial" predstavlja mozaik filmova s Berlinala: festival tako otvara film 3 DANA U QUIBERONU, koji je u natjecateljskom programu dobio nekoliko priznanja. Film je svojevrstan hommage Romy Schneider, a snimljen je prema ideji sjajne glumice Marie Bäumer, koja i glumi u filmu. Festival zatvara film TIHA REVOLUCIJA, koji je također premijerno prikazan u natjecateljskom programu 68. Berlinala. Temelji se na autentičnoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, gdje je sasvim nedužan prosvjed jednog učenika izazvao bizarne reakcije, čije je posljedice snosio cijeli razred.
   Remek-djela suvremene njemačke kinematografije poput filmova PLES IZMEĐU REDOVA ili  SATNIK bit će prikazana u glavnom programu (u 21.00 sat), a u sporedni je program (u 19.00 sati) uvrštena selekcija filmskih prvijenaca i ostvarenja njemačkog autorskog kina. Među njima su jedan zaista „prljav“, premda zapravo tragičan njemački triler (SAMO MI BOG MOŽE SUDITI), ali i niz obiteljskih, umjetničkih i ljubavnih priča iz različitih sredina, od grada do provincije, koje odražavaju njemačku stvarnost danas.
   Dan prije njemačke Free-TV premijere (30.9.) "BerlinaleSpecial" predstavlja posebnu poslasticu: filmsku seriju BABILON BERLIN, koju među ostalima potpisuje i čuveni njemački redatelj (i predsjednik žirija 68. Berlinala) Tom Tykwer. Ovaj svijetli primjer njemačke televizijske produkcije zaslužuje sve superlative: riječ je o najskupljoj i vjerojatno najkompliciranijoj koprodukciji privatne i javne televizije koja se temelji na kriminalističkom bestseleru Volkera Kutschera o Berlinu 30-tih godina, i vrlo osebujnom evropskom narativu u formatu televizijske serije. Glavni lik, berlinski inspektor kriminalističke policije Gereon Rath, ne zna ništa, ali vidi sve. I mi ćemo sada vidjeti sve.

   BERLINALE SPECIAL ORGANIZIRAN JE UZ POMOĆ GOETHE INSTITUTA U ZAGREBU
   (Goethe-Institut Kroatien / https://www.goethe.de/ins/hr/hr/index.html)

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - USAVRŠAVANJE

Jednodnevni seminari programa usavršavanja javne nabave održat će se 9. rujna, 10. rujna i 20 rujna 2019.