AGAPE

Agape, 2017.

Agape, 2017. Branko Schmidt, 76 min. HR
Scenarij:
Ivo Balenović, Sandra Antolić, Branko Schmidt
Uloge: Goran Bogdan, Daria Lorenci Flatz, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Nela Kocsis, Dražen Šivak, Emir Hadžihafizbegović, Alan Katić, Robert Ugrina, Ivana Gulin
   Nekonvencionalni svećenik Miran priprema učenike za sakrament krizme. Jedan od njih je i Goran, tinejdžer bez roditelja zahvalan na posebnoj pažnji koju mu Miran posvećuje. Jednog dana u razred dolazi novi dječak, koji brzo postaje Miranov novi miljenik. Ljubomorni Goran priznaje da je sa svećenikom bio u seksualnom odnosu, nakon čega dolazi do niza nesretnih događaja.   

   “Agape” je ozbiljan film koji teškoj temi pristupa s trezvenom smirenošću. Uz “Kratki izlet”, “Agape” je najbolji domaći film koji je na ovogodišnjoj Puli prikazan premijerno... (Jurica Pavičić, Jutarnji List)    Nisam se htio baviti pedofilijom, niti je igdje u filmu vidljivo da je on takav. Bavim se etiketiranjem drugačijih koje društvo zbog toga odbacuje i kažnjava. Htio sam da publika suosjeća s likom ne zato što jest ili nije pedofil, nego zato što je stavljen na stup srama jer je drugačiji od ostatka, a je li pedofil ili nije nije važno... (redatelj Branko Schmidt)
   Najiščekivaniji hrvatski film godine progovara o intrigantnoj temi. Jesmo li mi kao društvo skloni bez valjanih dokaza etiketirati, ekskomunicirati ljude drugačije od nas ili postupamo pravedno? Je li glavni glumac Goran Bogdan, koji je u filmu utjelovio svećenika, pedofil ili naprosto ima prema djeci bliskiji odnos nego je uobičajno? Film postavlja pitanje je li problem u svećeniku ili smo mi homofobno društvo. Schmidt u najnovijem filmu ruši tabue i dotiče se pedofilije i homoseksualizma u Crkvi. No, s druge strane to je priča o ljubavi, toleranciji, snošljivosti i pravu na različitost. Schmidt gledateljima na kraju ostavlja neka sami zaključe je li to film o pedofiliji ili homofobiji. Je li nevin svećenik etiketiran i izbačen iz društva na temelju naših predrasuda ili s razlogom? (Večernji List)
   Film se ne bavi zapravo pedofilijom u Crkvi, film se prvenstveno bavi individualcem, njegovim osjećajima, željama i situacijom. Svakome nekada dođe da bi mogao učiniti nešto grozno, ubiti nekoga. Svakome tako nešto prođe kroz glavu, a ako i prođe, to ne znači da će se to i napraviti, desiti. Nije cilj filma napadati Crkvu, no to se tamo često događa. Sila stvara priliku. No, mogao je biti bilo gdje... (iz intervjua Gorana Bogdana)

http://www.journal.hr/lifestyle/kultura/razgovor-s-goranom-bogdanom-povodom-premijere-filma-agape/
http://www.imdb.com/title/tt6373314/?ref_=nv_sr_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA